Дизел или бензин – какъв двигател на автомобил под наем да изберете?

Бесте Партнърс ЕООД logo
Дизел или бензин – какъв двигател на автомобил под наем да изберете?
 
Когато взимате автомобил под наем, имате възможност да избирате между превозни средства с различни характеристики, но в крайна сметка ще се спрете на един модел. Освен размера и капацитета на превозното средство, които ще искате да отговарят на вашите нужди, важен критерий може да бъде и видът на горивото – най-често дизел или бензин.
 
Обикновено изборът на гориво се прави с оглед на разхода или личните ви предпочитания като шофьор. Докато в миналото дизеловите автомобили се смятаха за по-шумни и с по-неприятна миризма от бензиновите (за сметка на по-добри технически параметри), днес това предубеждение е преодоляно. Всъщност съществените разлики едва се забелязват. Ето защо ви предлагаме да разгледате три допълнителни фактора, които може да улеснят взимането на решение.
 
НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ ПЛАНИРАТЕ ДА ПЪТУВАТЕ?
 
Преди да направите резервация, изчислете разстоянието, което ще изминете. При дизеловите автомобили се наблюдава тенденция към по-ниска цена на километър за дълги разстояния. Това означава, че вероятно ще постигнете по-добра икономия на гориво, но при кратки пътувания двигателят няма да осигури икономическо предимство.
 
ПО КАКВИ ПЪТИЩА ЩЕ ШОФИРАТЕ?
 
Бихте могли да вземете предвид вида на пътищата, по които ще преминавате. Дизелът е много подходящ за дълги, равни участъци. Той подобрява ефективността на двигателя, който разчита на движение между тридесет и петдесет минути при сравнително висока скорост, за да позволи на температурата да изгори натрупването и излишъка от сажди върху филтъра. Магистралите са идеалните пътища за целта.
 
Късите разстояния в града или в близост са по-подходящи за бензинов автомобил, който осигурява по-благоприятно шофиране за потребителя. С бързо ускорение и необходимостта от често спиране и стартиране, в тази среда той е недостижим. За сравнение трафикът със стоп-старт може да доведе до запушване на дизеловите филтри, нарушавайки общата ефективност на превозното средство.
 
ТЕРЕНЪТ И СЕЗОНЪТ СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ
 
Ако пътуването ще ви преведе през хълмист район или заснежен терен, дизеловият мотор има по-добри референции да ги преодолее. Тези автомобили имат мускулен въртящ момент (при ускорение), което означава, че докато сменяте предавките по-рано, отколкото при бензиновите коли, ще се чувствате достатъчно стабилни върху настилката, особено със SUV под наем.
 
НЕКА ОБОБЩИМ:
 
Дизеловият автомобил е напълно подходящ при:
 
  • шофиране по магистрала;
  • планински терени или предизвикателни пътища.
 
Бензиновият автомобил е отличен избор при:
 
  • кратки пътувания;
  • градска среда.
 
Независимо дали ще изберете дизелов или бензинов модел, уверете се, че използвате правилното гориво при зареждане. Нашите служители в CarRent България ще ви кажат точния вид за вашия автомобил под наем. Ако по някаква причина все още се двоумите на бензиностанцията, можете да решите проблема и по други начини:
 
  1. горивният резервоар на дизеловия автомобил има по-голям диаметър от бензиновия;
  2. дизеловите двигатели звучат различно от бензиновите;
  3. при дизела предавките се сменят по-рано, отколкото бихте очаквали при автомобил с бензин;
  4. горивните резервоари обикновено имат стикер, който указва вида на двигателя;
  5. проверете договора за наем – вашето гориво е ясно посочено.
 
Ако по невнимание сте напълнили резервоара с грешното гориво, изтеглете го веднага! В противен случай ще причините сериозна повреда на автомобила, която ще го извади от движение.
 
Съвременните технологии все повече размиват разликите между дизелов и бензинов двигател по отношение на шофьорския опит и производителността. Така изборът се свежда преди всичко до пътните условия, които очаквате по време на пътуването. Ако не сте сигурни в нещо, не се притеснявайте да се обърнете за съвет към нас. Оттук нататък каквото и да решите, винаги поставяйте безопасността си на първо място!
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми