С личния автомобил или с коли под наем – безопасността преди всичко!

Бесте Партнърс ЕООД logo
С личния автомобил или с коли под наем – безопасността преди всичко!
Колкото и да сте внимателни по отношение на безопасността при шофиране, е възможно да претърпите изцидент по вина на друг водач. Ето защо е толкова важно да сте концентрирани на пътя и през цялото време да се съобразявате с поведението на останалите участници в движението. Тези съвети могат да ви помогнат да се чувствате по уверени зад волана на личното превозно средство или на коли под наем.
 
Избягвайте разсейването
 
Вероятно изглежда очевидно, но е толкова лесно вниманието да ви се изплъзне, особено при продължително шофиране. Шумът от радиото, телефонът с безкрайните известия или желанието да оставите кафето, без да се разлее. Да избягвате разсейването означава:
 
  • неотклонно да следите пътя, анализирайки настилката и поведението на другите водачи;
  • редовно да поглеждате в огледалото за обратно виждане и страничните огледала.
 
Ако имате нужда от освежаваща напитка или храна, отбийте на обособено за целта място на шосето или отложете това, докато стигнете бензиностанция. Използвайте хендсфри слушалки и проверявайте съобщенията си, след като сте спрели за почивка.
 
Спазвайте необходимата дистанция
 
Винаги шофирайте в режим “безопасност”. Това означава да предвиждате какво може да направи друг шофьор, преди да го направи. Не е нужно да изпадате в параноя, но можете да тълкувате сигналите, които идват от другите коли и да действате според това.
 
Например, ако сте били изпреварени неправилно от водач, който в момента е зад вас, а пътят напред се стеснява, е логично да допуснете остра маневра от него, за да се изтегли отново пред вас. Дайте му достатъчно пространство, за да го направи и останете на безопасно разстояние. На всяка цена контролирайте емоциите и действайте разумно. Ако не сте сигурни какво да преприемете, намалете скоростта и подгответе крака си над спирачката.
 
Гледайте на другите шофьори като на лоши шофьори
 
Дори да сте най-благосклонният водач, който винаги позволява на другите да го изпреварват, не разчитайте, че останалите ще направят същото за вас. Напълно възможно е да намаляват скоростта внезапно, да се включват в движението, без да са сигнализирали за намерението си или внезапно да навлязат в лентата ви. Когато допускате най-лошото, всъщност сте подготвени по отношение на собствената ви безопасност.
 
Проучете местните правила за движение по пътищата
 
Когато се готвите да шофирате коли под наем в чужбина, е важно да проучите местните правила за движение. Ако разчитате да научите всичко важно “в движение”, може да изпаднете в неприятни ситуации. Запознайте се с ограниченията на скоростта, значението на пътните знаци и маркировките, разстоянията между бензиностанциите и цените на горивата, правилата за паркиране, проучете маршрута си и съобразявайте избора на автомобили с терена и пътната настилка. Вероятно имате изградени навици да следите трафика във вашата страна, но в чужбина автомобилите може да идват от обратната посока. Разчитайте на този резерв в паметта ви и останете съсредоточени, когато стъпите на пътя.
 
Адаптирайте шофирането си към метеорологичните условия
 
Може да сте овладели контролът върху скоростта на мокра настилка или при нощно шофиране, но други водачи може да не са. Увеличете дистанцията между вас и колата отпред. Така ще подсигурите вашата безопасност в случай, че колегите ви предприемат рязко спиране или шофират твърде бързо за условията.
 
В CarRent гарантираме, че на всеки клиент предлагаме нови, старателно почистени и технически изправни превозни средства, подходящи за различни цели. От друга страна, когато полагате усилия да бъдете най-безопасния водач на пътя, значително намалявате рисковете, свързани с шофирането. Пожелаваме ви лек път!
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми